De l'IES Port de Pollença a l'IES Clara Hammerl

Ara ja fa onze anys que vàrem inaugurar l’IES Port de Pollença amb la il·lusió d’un edifici nou, un alumnat expectant, un claustre jove i un projecte educatiu a punt de començar.
Tots aquests anys han passat com un buf de vent i encara seguim treballant amb esforç i dedicació.
El Consell Escolar va escollir el nom de Clara Hammerl per commemorar el desè aniversari i reconèixer la figura d’una dona arrelada a Pollença i compromesa amb l’Educació.

Clara Hammerl va néixer a la ciutat prussiana de Bromberg, l'any 1860, filla de Frederic Hammerl, conductor de tren, i Emma Müller, ambdós de religió luterana. El 1883, després de la mort del seu pare, la família es traslladà a Berlín.

Fou en aquesta ciutat i fent de mestra d'idiomes que Clara conegué Guillem Cifre de Colonya, quan aquest assistia a les seves classes d'alemany. L'any 1889, després de dos anys d'haver-se conegut, la parella es casà a Berlín, traslladant-se poc després a viure a Pollença, a la casa pairal dels Cifre de Colonya.

Guillem Cifre de Colonya ja havia iniciat a Pollença la seva tasca, basada en els ideals krauso-institucionistes que compartirà amb la seva esposa, fundant la Institució Lliure d'Ensenyança a Pollença (1879) i la Caixa d'Estalvis (1880), per tal de fomentar l'estalvi entre els seus alumnes, combatre la usura i facilitar l'accés dels agricultors a la propietat de la terra.

Des de la seva arribada, Clara s'implicà en l'obra del seu espòs, fent classes a l'Escola de Colonya i col·laborant activament en la Caixa d'Estalvis, Així com en les tasques pròpies de la possessió familiar de Colonya. El matrimoni tingué tres fills, Antònia, Emma i Guillem.

Clara topà amb els perjudicis socials de l'època. El fet de ser estrangera, luterana i col·laborar activament en tasques que no es consideraven pròpies d'una dona, i a més de classe benestant, provocà el rebuig dels sectors més tradicionalistes de Pollença, que criticaren durament el seu comportament. Cal dir que aquests prejudicis s'afegeixen al refús d'aquests mateixos sectors a la tasca de Guillem Cifre de Colonya, dirigida a apropar l'educació a les classes més desfavorides com a vehicle per a la seva alliberació.

El matrimoni va haver de fer front a l'adversitat. Atac continuat dels sectrors més tradicionals, fallida de la hisenda familiar i sobre tot, la mort de la seva filla Emma de 5 anys d'edat, l'any 1900, sumiren a Guillem Cifre de Colonya en una gran depressió que el conduí a la seva tràgica mort a Lió l'any 1908.

Durant  aquest  darrers  anys  difícils  fins  a  la  mort  de  Guillem  Cifre,  fou Clara que prengué un paper determinant per dur endavant la família en tots els aspectes. Aquest paper capdavanter de Clara es va fer palès després de la mort de Guillem Cifre, convertint-se en la primera dona directora d'una entitat financera a Espanya, La Caixa d'Estalvis de Pollença, l'any 1908.

Clara morí als 90 anys a Rosario (Argentina), on va viure amb la seva filla Antònia.

L'empremta de Clara Hammerl quedà ben fixada a Pollença, la seva personalitat, el seu fort caràcter i la seva decidida tasca al front de la hisenda familiar, de l'escola i de la Caixa, amb una gran part de la societat en contra, tingué un gran ressò entre la gent del poble que encara recorda la figura d'aquesta dona singular en el seu temps.